21 Aralık 2013 Cumartesi

Tırnak Kesiminde Basit Kurallar

Kişisel bakımı ve hijyeni sağlamak adına tırnak keserken yapılan küçük hatalar bile tırnak hastalıklarına davetiye çıkarabiliyor. Kadınlarda ve erkeklerde bile tırnak kesiminin değişebileceğini açıklayan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahin Yazar, tırnak kesiminde basit birkaç yöntem uygulandığında sorunların önlenebileceğini kaydetti.

Tırnağı kökünden kesmektense birkaç milim uzun bırakmanın el tırnak kesiminde önemini vurgulayan Prof. Dr. Yazar, “ Tırnak tam sıfır boyda kesildiği zaman bu cimri kesimden tırnak yatağı ve çevresi olumsuz etkilenmekte, kanama ve kesi yeri oluşmakta, daha da sevimsiz olanı bu zeminde şeytan tırnağı dediğimiz tırnak kenarlarından bir çeşit süyme olan aksesuar tırnak oluşumu gelişmektedir. Aksesuar tırnak , günlük yaşamda eşyalara takıldığı için, koparılmakta ya da kendiliğinden düşmektedir. Ancak bu zeminde sonradan piyojenik Granuloma dediğimiz kanamalı bir kabartı oluşmaktadır. Bu nedenle doğru olanı, el tırnaklarının parmak uçları kavsine uygun olarak, hilal şeklinde birkaç mm. tırnak boyu bırakacak biçimde, kesilmesidir” dedi.

Yaygın bir yanlış
Prof. Dr. Şahin Yazar, çoğunlukla sorun olan ayak tırnakları kesiminde yapılması gerekenleri ise şu şekilde anlattı: “Toplumda yaygın bir yanlışı düzeltelim. Bizim toplumumuzda köylüsünden, şehirlisine nereden yerleştiğini bilemediğimiz bir peşin kanaat var. Ayak tırnaklarında görülen her türlü renk ve şekil değişikliğini mantar olarak adlandırmaktadır, Buradaki eksik sözcük mantardan kastedilen temel enfeksiyon kurallarının geçerli olduğu mantar hastalığıdır. Hatta o kadar ki pek çok erkek hasta, bunu askerlik döneminde giydiği postallardan aldığına inanır, adeta birileri, özellikle bu postalların içine mantar etkeni bulaştırmış derecesinde komik , haksız biraz da garip bir iddiadır . Bildiğimize ve gözlemlerimize göre bunun hiçbir mantığı yoktur, çünkü askerlik görevine gelen gençlere, mensup olduğu birliği tarafından hiç giyilmemiş postal verilir. Kullanılmış, ikinci el ayakkabı ya da giysi verilmez. Ancak daha vahim olanı maalesef hekim arkadaşlarımızın aynı yorumda bulunmaları ve üzülerek izlediğimize göre , bu gibi durumlarda , hastalarına ağız yoluyla verilen Mantar Enfeksiyonunda kullanılan tabletleri önermeleridir. Bu tür ilaçların özellikle Karaciğer üzerinde ciddi toksik hasarı bilinen bir gerçektir. Laboratuar sonuçlarıyla emin olunmadan, bu gurup ilaçlar önerilmemelidir.”

Futbolcular dikkat etmeli
Ayak tırnaklarındaki her leke ya da renk değişikliğinin mantar hastalığı olmadığını belirten Yazar, mantar sanılan renk değişikliklerinin travmatik sebeplere bağlı olabileceğini açıkladı. Tırnak yapısının kişiden kişiye değiştiğini de vurgulayan Yazar; “Tırnak kesimi özellikle aşırı kilolu kişilerde, şeker hastalarında, futbolcularda, çok ayakta kalan işçilerde ve sivri burun ayakkabı giyen kişilerde çok dikkat edilmesi gereken bir husustur. Özellikle başparmak tırnağı kesimlerinde yapılan yaygın hata kişiyi basamaz yürüyemez hale getirmektedir. Bu temel yanlışlık , tırnak yan kenarlarının dipten kesilmesidir” şeklinde açıkladı.

Sebebi yanlış kesilen tırnaklar
Tırnak batmasını sebebinin yanlış kesilen tırnak köşelerinin bir metal parçası gibi yumuşak doku yapısına yani tırnak yatağına saplanmasıdır şeklinde açıklayan Yazar; “Tırnak batması çok ağrılı bir süreçtir, çoğunlukla işgücü kaybına neden olur. Bunu engellemek adına ayak tırnağı kavisine göre değil, dümdüz kesilmelidir. Görüldüğü gibi bu basit kuralların uygulanması, doğrudan yaşam kalitesini değiştirecektir” dedi.

Haber: Duygu Duru – Busem Çallı





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder