3 Ocak 2014 Cuma

Akdeniz'de Simülasyon Merkezi


Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakülte'sinde öğrencilerin hastalarla temas kurmadan önce, kendilerini geliştirebilecekleri yeni bir uygulama laboratuarı açıldı. Simülasyon laboratuarı adı altında kullanıma açılan bölümde öğrenciler teorik bilgilerini pratiğe dökebilecek ve gerçek hastalardan önce bir maket üzerinde uygulama yapma şansına sahip olacaklar.




Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrencilerin eğitimine katkıda bulunmak amacıyla kurulan simülasyon merkezi hizmete açıldı. Bir yetişkin ve bir çocuk maketin bulunduğu simülasyon merkezinde öğrencileri tedavilere insan gibi tepkiler veren maketler üzerinde uygulamaları yapabilecek. Birebir hastayla temastan önce maketlerle çalışma imkânı bulabilecekler. Göz kırpabilen, ateşi çıkan hatta nabzı yavaşlayan maketler, doktor adaylarının eğitimine büyük katkı sağlayacak.

“Maket konuşuyor ve öksürüyor”
Türkiye’nin en iyi altyapı merkezine sahip olduğunu belirten Öğretim Görevlisi Dr. Sümer Mamaklı “ Oldukça gelişmiş olan maketler hem sınav amaçlı hem de eğitim amaçlı olarak kullanılmaktadır. Maketin özelliklerinden önemli olanı ise maketlerin bir kumanda odasından kontrol edilmesi, maketin konuşturulabilmesi ve öksürtülebilmesi. Aynı zamanda maketin üstünde bulunan sistem ile maketler konuşturulabiliyor. Eğitimi alan öğrenciler hastalı hakkında soru sormak isterlerse yönetim olarak kumanda merkezinden bu soruları cevaplandırabiliyoruz. Böylelikle hasta konuşturulmuş oluyor. Maketlerin en önemli özelliği ise kalp sesleri, akciğer sesleri ve bağırsak sesleri sayısız şekilde değiştirilerek yeni hastalıklar ortaya çıkıyor. Öğrenciler merkezde eğitim alarak nefes alıp verme işlemi değiştirilerek birebir insan özellikleri taşıyan maketlere kanser gibi çözümü bulunmayan hastalıklara teşhis koymaya çalışıyorlar.” dedi.

“1 milyon TL’ye mal oldu”
Eğitimin ise daha başlamadığını belirten Mamaklı, “ Eğitime 10 ila 15 gün içinde bu işin uzmanlarının yoğun iş temposu nedeniyle başlanacak. Yaklaşık olarak 1 milyon TL’ye mal olan merkezde, sadece 2 maketin maliyeti 600 bin TL oldu. Özellikle kullanılması gereken başka cihazların ve elektro şok cihazların ve ekranların alınması tansiyonu gösteren Parametlerle, işçi maliyetleriyle 1 milyon TL’ye yaklaşan bir maliyet ortaya çıktı” dedi. Yapımına ise 5-6 ay önce başlanmasına rağmen bürokrasinin ağır işlemesinden dolayı bu merkezin yapımı daha uzun sürmüştür.

Maketler Norveç yapımı

Odanın yapılması ise yaklaşık 10 gün içinde tamamlandı. Türkiye’de üretilmeyen erişkin ve çocuk maket sistemleri Norveç’ten ithal edilmiştir. Özellikle İskandinav ülkelerinin simülasyon sistemleri konusunda ciddi bir yatırım ağına sahiptir. Türkiye’de en gelişmiş maketlere sahip olan ve sadece çocuk maketin bulunduğu tek simülasyon merkezidir. Türkiye’de en gelişmiş simülasyon sistemlerine sahip olan Akdeniz Üniversitesi Tıp fakültesi bu teknoloji ile birlikte yeni bir eğitim sisteminin kapılarını aralamıştır.


Haber: Busem Çallı - Duygu Duru

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder