3 Ocak 2014 Cuma

Örnek Nakil Merkezi


Son yıllarda yapılan çalışmalar son dönem organ yetmezliklerinin dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu sorun, yarattığı ciddi sakatlık ve ölümle birlikte ortaya çıkardığı psikolojik, sosyolojik ve ekonomik sorunlar nedeniyle bireysel ve toplumsal açıdan altından kalkılması her geçen gün zorlaşan bir düzeye ulaşmıştır. Organ yetmezlikleri için de sayısal artışı ve yarattığı sosyoekonomik yükün büyüklüğü nedeniyle kronik böbrek yetmezliği sorununu daha kapsamlı olarak tanımlamak da yararlı olacaktır.

Kronik böbrek hastalığı (KBH), dünyada olduğu gibi ülkemizde de salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunudur. Giderek artan sıklığı, yüksek sakatlık ve ölüm oranları, yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkilemesive çok yüksek tedavi maliyetleri nedeniyle ciddi toplumsal yükü olan bir hastalıktır. Ülkemizde Türk Nefroloji Derneği Böbrek Kayıt Sistemi verilerine göre son dönem böbrek yetmezliği sıklığında artış gözlenmiştir.

Böbrek nakli, son dönem böbrek yetmezliğinin tedavisinde uygulanan en seçkin tedavi yöntemidir. Hasta yaşam kalitesini üst düzeyde tutan tedavi türü olduğu kadar, yaşam süresinde belirgin olarak arttırmaktadır. Konuyla ilgili Organ Nakli Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Doç Dr. Ayhan Dinçkan, “Hastanemizde ilk organ nakli (böbrek nakli) 1978 yılında başlamakla birlikte , 31 Ekim 1991 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak kurulan “Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi” ile faaliyetlerin daha sağlıklı zemine oturması sağlanmıştır. Merkezimizin amacı, her türlü organ nakli uygulamasını çağdaş düzeyde gerçekleştirmek, doku ve organ nakli konularındaki yeni gelişmeleri ülkemize aktarmak, temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak, konuda yeni teknikler geliştirmek, organ sağlamak ve toplumun her kesiminin organ nakli konusunda bilinçlenmesine yönelik çalışmalar yapmaktır.” şeklinde konuştu.

Akdeniz Üniversitesi organ nakli koordinasyon sistemi ülkedeki tüm merkezlere model olmuş, ülkedeki çok sayıda organ nakli koordinatörü bu merkezde eğitim almıştır. Tedavi uygulamaları yanında bilimsel araştırma ve yayın faaliyetlerinin yürütüldüğü Merkezde, Transplantasyon Cerrahisi ve Organ Nakli Koordinatörlüğü konusunda kursa görmek isteyenlere teorik ve pratik eğitim imkânı sağlanmaktadır. 1978 yılından günümüze kadar geçen dönemde bu merkezde 2 bin 228 böbrek, 156 karaciğer, 46 pankreas, 28 kalp olmak üzere toplam 2 bin 518 organ nakli yapılmıştır.

Kadavradan organ bağışının yetersizliği ülkemizdeki organ nakli sorunlarının temelini oluşturmaktadır şeklinde açıklama yapan Doç Dr. Ayhan Dinçkan; “Ülkemizde son yıllarda yapılan böbrek nakillerinin sadece yüzde 25-30’nun kadavra kaynaklı olduğu bilinmektedir. Bu oran batı ülkelerinin çok gerisinde olup kadavra kaynağının ülkemizde iyi kullanılmadığının bir kanıtı olarak görülmelidir. Kadavradan organ bağışının yetersizliği ülkemizdeki organ nakli sorunlarının temelini oluşturmaktadır. Organ bağışıyla ilgili batıl inançları yıkalım, hastalara umut olalım.” şeklinde konuştu.

Haber: Duygu Duru - Busem Çallı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder